Seler jest chętnie hodowanym warzywem, posiada on wiele zalet, z pewnością jest częstym elementem diety ze względu na właściwości pobudzenia przemiany materii. Jest niskokaloryczny, dlatego też jest częstym elementem różnego rodzaju dań, jest także dodatkiem do zupy, jest to oczywiście warzywo dość uniwersalne. Naturalnie możemy spotkać seler korzeniowy, jest to roślina dwuletnia, elementem jadalnym jest oczywiście korzeń. Oczywiście możemy także spotkać seler naciowy, gdzie częścią jadalną są duże mięsiste liście.
Chwościk selera i inne grzyby w uprawach
Warto zwrócić uwagę iż jest to roślina nieco wymagająca, w tym przypadku należy wybrać odpowiednią glebę gdzie pH będzie wynosiło około 7, powinna być to gleba w której nie występuje zbyt duża ilość wapnia, natomiast seler lubi środowisko wilgotne. Powinniśmy zwrócić uwagę iż seler jak inne rośliny uprawne jest zagrożony przez różnego rodzaju chwasty, grzyby czy też różnego rodzaju szkodniki. Często w przypadku uprawy selera atakowany jest liść, mogą być to przykładowo różne grzyby które powodują obsychanie liści, co następnie będzie skutkowało niższym rozrostem korzenia, i niższymi plonami.
Seler jest często atakowany przez różnego rodzaju choroby grzybicze, bez względu na to czy jest to seler liściasty, naciągnąć też korzeniowy, rozwój grzyba możemy zauważyć zwłaszcza w przypadku kiedy przez kilka dni panuje wysoka temperatura oraz dość duża wilgotność. Oczywiście należy obserwować uprawy, zareagować szybko kiedy pojawiają się pierwsze oznaki, mogą być to żółknące liście. Grzyby tego rodzaju mogą spowodować bardzo duże straty w plonach. Oczywiście wiele objawów znajdziemy w częściach naziemnych selera, dzięki czemu będziemy mogli szybko zdiagnozować problem.
Grzyby takie jak chwościk selera mogą występować w przypadku kiedy nie stosujemy płodozmianu, grzyb może zimować na uprawach, dlatego też warto zmieniać uprawy. Jeżeli wystąpiła tego rodzaju choroba należy także sprawdzić nasiona które zamierzamy zasadzić. ponieważ w nich także możemy znaleźć grzyb który w czasie rozwoju rośliny uaktywni się.